Virtual -3D-Tour, sisena intervenció artística d’Els col·leccionables del kiosk solitari

Mireia c. Saladrigues proposa a Virtual  -3D- Tour una visita ‘gamificada’ a la digitalització experimental del Research Pavilion a Venècia, que l’artista va portar a terme el 2017. Amb aquesta tècnica trasllada la mecànica dels videojocs a l’àmbit de l’experiència artística, proporcionant un recorregut virtual per l’exposició del pavelló que ara és projectada al quiosc.

En aquests temps de pandèmia ens hem familiaritzat amb els 3D tours, però fa uns anys encara era una iniciativa per explorar. El projecte de Saladrigues explora les possibilitats i dificultats de transferir exposicions artístiques a entorns virtuals, més enllà del Google Arts & Culture o altres plataformes que mercantilitzen l’experiència i banalitzen la mirada de l’espectador. L’artista planteja tres formes de virtualització: el text, que des del seu relat estén l’existència d’una mostra; el document que registra en vídeo de 360º, i el videojoc que permet una visita immersiva peculiar.

En uns moments en què tot es digitalitza, la nostra experiència estètica queda mediatitzada per la tecnologia deixant poc marge a una recepció de l’art més personal. No obstant això, l’artista indaga fins a quin punt aquesta virtualitat pot funcionar també com alternativa als codis i regles establerts en espais presencials com museus o galeries més convencionals.

Tant la pràctica artística com  la recerca doctoral de Mireia c. Saladrigues es desenvolupen tot indagant sobre les experiències de recepció de l’art, recopilant informació sobre el contacte de l’art amb el seu públic. D’aquesta manera entra de ple en l’anàlisi de les institucions artístiques com a espais de producció social i econòmica, amb un èmfasi particular en la definició productiva i cultural dels rols del públic, així també com en els sistemes de vigilància que fan servir els centres d’art i els museus per a l’adoctrinament.

Els col·leccionables del kiosk solitari és una proposta de l'Associació cultural Trama 34, en col·laboració amb el Districte Cultural de L'Hospitalet, comissariada per Zaida Trallero.

Les intervencions artístiques es duen a terme a l’antic quiosc de premsa ubicat a l’avinguda del Metro de Santa Eulàlia. La intenció de trama 34 és reactivar el quiosc amb instal·lacions d’artistes per donar a l’espai una altra funcionalitat, però sense oblidar tot allò que van representar en el seu moment d’esplendor: modernitat, cultura i lloc de trobada per a la gent del barri.  

Intervenció artística de Mireia c. Saladrigues.
16 de gener, d’11.30 a 13.30 h
Avinguda del Metro, Santa Eulàlia