Germán Portal intervé en el cicle 'Els col·leccionables del kiosk solitari'

Germán Portal

L'Associació cultural Trama 34, en col·laboració amb el Districte Cultural de L'Hospitalet, organitza el cicle Els col·leccionables del kiosk solitari, intervencions artístiques que es duran a terme en l'antic quiosc de premsa situat a l'avinguda del Metro, a Santa Eulàlia.

Trama 34 reactiva aquest espai amb instal·lacions d'artistes, proposant una altra funcionalitat al quiosc de premsa però sense oblidar que van representar, un lloc de cultura i trobada per a la gent del barri.

17 d'octubre, de 12 a 15 hores, serà el torn de l'artista Germán Portal. Des de la seva pràctica pictòrica dialoga amb l'espai assenyalant les parts menys identificatives del quiosc però comunes a tots ells: les lones que protegeixen el contingut, els expositors, els cartells, les banderes o els tendals. Desproveït de les revistes, les postals i els diaris, el quiosc sencer esdevé un suport on acollir una pintura que evidencia i posa en relleu l'element de signe, materialitzat en un gest, una taca, un traç, un degoteig o una esquitxada, i així transfereix al mateix espai una nova potencialitat.

Portal està interessat a explorar els límits de la pintura. Per aquesta raó, el quiosc, desproveït del contingut que el definia i inactiu, sedueix l'artista com quelcom alliberador. El fet de sortir de l'espai habitual on presentar la pintura (el cub blanc) trenca amb la relació triangular conformada per artista-obra-espectador i també amb la noció convencional de l'exposició de pintura. En aquest cas, la recepció de l'obra és definida per unes estructures singulars del quiosc, que plantegen un altre tipus de correspondència entre el contingut i el contenidor.

El treball de Portal es defineix per una anàlisi constant sobre la mateixa pintura. Recuperant conceptes utilitzats en altres moments històrics en què la pintura era considerada una de les "arts majors", Portal reinterpreta i qüestiona la tradició de la pintura per confrontar-la amb el seu sentit actual. D'aquesta manera, l'artista pensa el seu treball com un procés de traducció d'imatges, imatges de qualsevol índole que esdevenen una imatge pictòrica. En el seu procés, s'apropia de la història des de la tradició, el d'après, treballant a partir d'altres obres, altres autors, i la selecció no es defineix per cap lògica aparent, sinó des de l'arbitrarietat i l'atzar. En aquest procediment no hi ha la voluntat de continuar el treball que altres van deixar sinó pensar altres imaginaris possibles i altres finals.

Trama 34 és un espai de treball i una associació cultural integrada per María I. Barros, Arash Fayez, Matteo Guidi, Samuel Labadie, Sofia Montenegro, Rodrigue Mouchez, Diego Paonessa, Germán Portal, Mario Santamaría, Zaida Trallero i Pep Vidal.

Dissabte, 17 d'octubre, de 12 a 15 hores

Quiosc avinguda del Metro (estació del Metro de Santa Eulàlia)