‘Watori’, la primera exposició monogràfica a España de l’artista Sheroanawe Hakihiiwe, a la galeria Ana Mas Projects

La mostra reuneix una selecció de dibuixos sobre paper realitzats entre 2015 i 2020


La galeria Ana Mas Projects ofereix ‘Watori’, una exposició de l’artista indígena veneçolà Sheroanawe Hakihiiwe (Sheroana, Veneçuela, 1971). La mostra, que podrà visitar-se fins al 29 d’octubre, recorre part de l’obra més recent de l’artista qui, des de la dècada dels 90, ha desenvolupat un treball orientat al rescat de la memòria oral de la seva comunitat, de la seva cosmogonia, imaginari i tradicions ancestrals.

L’obra d’Hakihiiwe es desenvolupa a través del dibuix amb un llenguatge sintètic, concret i minimalista sobre la vasta i intensa relació de la seva comunitat yanomami amb el paisatge i ecosistema que l’envolta. Les seves obres es conceben com l’expressió del coneixement (natural, mèdic, etc.) i com la base que uneix l’ancestral amb el contemporani en un temps fragmentat en el qual el passat i el present coexisteixen, conscient i inconscientment.

En les seves obres, el paper no és un mer suport si no que de fet va suposar el desencadenant de la seva marxa al camp de la creació artística a principis dels anys 90, quan de la mà de l’artista mexicana Laura Anderson Barbata, Hakihiiwe es va introduir en l’elaboració de paper artesanal fet de fibres naturals. Des de llavors, el paper artesanal i el dibuix, s’han convertit en elements indissolubles i alhora característics de la seva pràctica. Aquest detall resulta tremendament coherent i honest amb les motivacions i interessos de l’artista envers el seu art i la seva comunitat, perquè li serveix per a conferir una especial atenció a l’origen i ritualitat dels materials que, en tractar-se de fibres de vegetals propis del lloc, generen aquest vincle físic i definitiu de la seva obra amb l’ecosistema en el qual s’inscriu.

Les figures representades en els dibuixos neixen de l’observació de la selva i de l’entorn, i donen com a resultat composicions generalment construïdes a partir de la repetició d’un element relacionat amb motius com el viatge, la fauna, la terra, la vegetació, el paisatge i amb pràctiques pròpies de la vida en l’Amazones com la caça, la pesca o la sembra i la collita. Una selecció d’elements molt lligada també a la mitologia espiritualitat del poble yanomami, que l’artista simplifica i sintetitza en un característic llenguatge de punts i línies senzilles i orgàniques fidel a l’estil gràfic i simbolista propi de la decoració d’objectes i les pintures corporals de les cerimònies yanomamis.

Així, a través del dibuix lineal i d’una paleta reduïda de colors que contrasta amb la claredat dels suports, Hakihiiwe comparteix amb l’espectador una interpretació molt personal de la tradició i identitat de la comunitat yanomami, duent a terme un exercici, no sols de fixació de memòria d’un poble i de registre d’un context en una certa forma autobiogràfic, sinó també de reconeixement i reivindicació d’una comunitat basada en el profund respecte per l’ecosistema però que actualment es veu amenaçada per la desforestació, la mineria, les epidèmies i altres desastres naturals.


Sobre l’artista
En els últims anys Hakihiiwe ha participat a la Biennal de Berlín (2019) i a la XII Biennal de Xangai (2018); a l’edició de ARCOmadrid 2019 va ser guardonat amb el Premi illy SustainArt. Recentment, ha presentat ‘Urihi their’, la seva primera exposició individual a Europa a Kunsthalle Lissabon; ha format part de les exposicions col·lectives ‘Amazonia’, comissariada per Berta Sichel, al CAAC - Centro de Arte Andaluz de Sevilla, i ‘Uma História Natural das Ruínas’ en Pivo Sao Paulo, comissariada per Catalina Lozano, i ‘ReVisión: Art in the Americas’ al Denver Art Museum. Pròximament formarà tam-bé part de les col·lectives ‘And if I devoted my life to one of its feathers?’ del Kunsthalle Wien a Àustria, i la Kathmandu Triennale 2077 de Nepal. En 2022 participarà a la Biennal de Sydney comissariada per José Roca.

La seva obra forma part de importants col·leccions com ara la del Museu d’Art de Lima, el British Museum de Londres, la Col·lecció Conaculta de Mèxic, la Col·lecció Kadist a San Francisco (Estats Units), el Museu de Belles Arts de Buenos Aires, el Columbia College of Art a Chicago o la Col·lecció Patricia Phelps de Cisneros a Nova York, entre d’altres.

Fins al 29 d'octubre

Galeria Ana Mas Projectes (C. d'Isaac Peral, 7)