Our garden needs its flowers

Fluxosi narratives artístiques al Districte Cultural de L'Hospitalet
  • L'exposició "Our garden needs its flowes. Fluxos i narratives artístiques al Districte Cultural de L'Hospitalet" proposa una lectura de l'actual context artístic del Districte Cultural a través de les arts visuals, la música i el disseny.
  • El projecte, comissariat per David Armengol i Albert Mercadé, s’acompanya d’un programa d’activitats, concerts i exposicions temporals amb l'objectiu de posar de manifest la diversitat creativa de la ciutat.
  • La mostra es podrà veure des de demà dissabte 27 de febrer fins al 18 de juliol al Centre d'Art Tecla Sala a L'Hospitalet.

Des del 2015, més de 500 artistes i agents culturals han escollit la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat com a destí creatiu. Músics, dissenyadors i artistes visuals conviuen avui en espais rehabilitats de l’antiga zona industrial de la ciutat, que s’ha erigit com un dels principals pols culturals de l’àrea metropolitana.

L'exposició "Our garden needs its flowers. Fluxos i narratives artístiques al Districte Cultural de L'Hospitalet" vol donar a conèixer els diversos fluxos, sinèrgies i relats artístics que es donen al Districte Cultural des d'una aproximació natural i espontània, a través d'una selecció de 50 artistes visuals de diferents generacions, músics i 10 dissenyadors.

En la selecció hi tenen representació els més de 10 espais de creació que hi ha al Districte Cultural de L'Hospitalet: l’Edifici Freixas, Can Polític, La Tonal’H, l’Espai Salamina, FASE, Trama 34, La Infinita, LeonardodaVinci, Cobalto 13, Av. Fabregada 22 i el TPK Art i Pensament Contemporani.

L'exposició proposa un recorregut irregular i selvàtic a través d'una successió d'illes d'intensitat artística, allà on es creuen inquietuds comunes entre els creadors; la cura i la reivindicació de la matèria, la dialèctica entre la natura i la tecnologia, les dinàmiques expansives de la pintura, la deconstrucció de la mirada artística o l'activisme cultural.

Aquest projecte organitzat i produït pel Centre d'Art Tecla Sala i el Districte Cultural de L'Hospitalet ha estat comissariat per David Armengol i Albert Mercadé. Un equip de dissenyadors de L’Hospitalet, comissariats per l’estudi DOES Work, ha coordinat la imatge gràfica i el disseny general del projecte a partir de materials d’origen local i en estret diàleg amb les obres dels artistes. La música i el so s’incorporen a l’exposició a través de l’espai Belvedere, un escenari dissenyat pel binomi d’arquitectes TAKK (Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño) que acollirà la programació musical que ha confeccionat la sala de concerts Salamandra.

Activitats i exposicions associades

Amb l'objectiu de posar de manifest la diversitat creativa de la ciutat, l'exposició s'acompanya d'un programa d'activitats i exposicions associades que tindran lloc al Centre d'Art Tecla Sala i a l'espai públic.

El primer dia, dissabte 27 de febrer, s'obriran les dues primeres exposicions en el marc d'aquest projecte: l'exposició dedicada a La Infinita, el laboratori de creació, investigació i producció artística fundat per Jordi Colomer (artista) i Carolina Olivares (productora) l’any 2018; i  el taller de videocreació "La muerte en la calle", que forma part del programa “Art i territori” que impulsa el Districte Cultural de L’Hospitalet en col·laboració amb el Festival LOOP Barcelona.

A més, dissabte 27 tindran lloc tres performances a càrrec dels artistes Pablo del Pozo, Diego Tampanelli i Jaume Clotet.

Artistes
Francesca d’Alfonso, Rafael Barradas, Arnau Blanch, Lucía C. Pino, Mireia C. Saladrigues, Ludovica Carbotta, Joan Claret, Paco Chanivet, Jordi Colomer, Germán Consetti, Guillaume Darribau, Pere Díez, Quico Estivill, Arash Fayez, Lara Fluxà, David Franklin, Neus Frigola, Carles Gabarró, Duncan Gibbs, Xavier Grau, Matteo Guidi, Marc Herrero, María I. Barros, La Infinita, Víctor Jaenada, Samuel Labadie, Andrea Leria, Raúl Lobo Baroja, Laura Llaneli, Óscar Martín, Berto Martínez Tello, Paola Massi, Dolores Mendy, Antoni Muntadas, Nevenka Pavic, Rasmus Nilausen, Raúl Páez, Alejandro Palacín, Diego Paonessa, Ayelen Peressini, Mercedes Pimiento, Mònica Planes, German Portal, Pablo del Pozo, Maria Pratts, Antonio R. Montesinos, Alfredo Sánchez, Mario Santamaria, Isabel Servera, Sitesize, Lolo&Sosaku, TAKK, Pep Vidal, Martin Vitaliti.

Dissenyadors
Èlia Bagó, BoO Barcelona, Oriol Cabarrocas, Júlia Crehueras, Cristian Herrera, Max Milà i Laura Sebastianes, Josep Novell, Polígono 69, Sara Torres. 

Músics
Neus Borrell i Bru Ferri, Anabel Lee, The Zephyr Bones, Aiala.

"Our garden needs its flowers"

L'any 1985, els músics Jes Sah Bi i Peter One van editar el seu primer i únic àlbum a Costa d'Ivori. El disc es va titular "Our garden needs its flowers" i ràpidament es va convertir en un gran èxit a tota l'Àfrica Occidental. Es tracta d'un tribut a la música folk i country d'arrel americana tot fusionant aquests sons forans amb sonoritats autòctones, on es barregen idiomes com el guro – llengua mandé parlada a una part de Costa d'Ivori –, l'anglès i el francès. Tot i la seva repercussió regional, el disc es va exhaurir i va desaparèixer poc després, convertint-se en una petita joia capaç d'oferir, des de la música popular, una lectura contextual oberta, plural i alliberada de fronteres. Més enllà de la seva sonoritat, l'ús d'aquesta frase com a títol de l'exposició és una primera llicència poètica que, des del punt de vista comissarial, permet establir un simil amb l'art contemporani i avançar dos aspectes clau en aquest projecte: en primer lloc, situar a un mateix nivell les arts visuals i la música en el context de L'Hospitalet, i, en segon, establir un paral·lelisme entre la necessitat de cuidar les flors d'un suposat jardí i la necessitat de tenir cura de la potencialitat artística de l'entorn cultural de L'Hospitalet. En els dos casos, el "nostre", la pertinença pròpia, el fet de sentir-se part, esdevé fonamental i es manifesta des de la riquesa i la pluralitat.

Entrada lliure

#OurGarden #DistricteCulturalLH