Tercera intervenció artística d’Els col·leccionables del kiosk solitari amb l’artista Matteo Guidi que presenta Cooking in Maximum Security [Cuinar a màxima seguretat]. A través de la seva proposta, Guidi recupera la presència de les receptes de cuina als prestatges del kiosk. Si anteriorment eren ocupats pels fascicles col·leccionables de receptes de cuina, ara Guidi mostra, projectats en una pantalla, quatre vídeos de receptes (Pastís de formatge, Amanida rica, Cafè taleguero, Pastís de xocolata).
La singularitat d’aquestes receptes es que no s’utilitzen els ingredients habituals i tampoc els utensilis necessaris per portar-les a terme. Aquestes particularitats no provenen de la voluntat de qui ens les ensenya ni de l’artista sinó de les limitacions que imposa la institució penitenciària. Les imatges que es projecten en la pantalla són el resultat del treball amb dones internades a BRIANS 1 (Catalunya).
Durant tres mesos, Matteo Guidi va impartir un taller en el qual les participants van poder expressar-se a través de la cuina malgrat estar desproveïdes de tot el necessari. Entre les activitats que van sorgir en les sessions es van fer aquestess vídeos receptes que expliquen alguns dels plats que cuinen en ocasions especials o celebracions, amb els pocs productes que tenen a l’abast i les eines de plàstic permeses.
No poder optar a aliments variats, d'una certa qualitat, i utensilis necessaris per aconseguir cuinar amb tota naturalitat accentua, encara més, la situació penosa d'estar subjectes al sotmetiment d'una estructura normativa i restrictiva. El sistema penal espanyol no permet a les recluses cuinar en les cel·les, a diferència d'altres països com Itàlia, on estan autoritzades a disposar d'utensilis i d'aparells per escalfar el menjar dins dels habitacles. Aquesta mesura de repressió ens fa sospitar que es manté encara un poder de control, d'imposició, en aspectes tan insignificants per a la institució però tan importants per a les afectades. No possibilitar una acció com cuinar, una activitat tan mundana però que en aquest context esdevé subversiva, revela com els mecanismes de reclusió es manifesten en aquestes restriccions que desposseeixen a les persones d'autonomia i apoderament.
Els treballs aquí proposats formen part d'un cicle més ampli anomenat Cooking in Maximum Security que abasta una primera fase a Itàlia i una segona a Espanya. El projecte parteix d'una recerca mitjançant entrevistes i la realització de diferents tallers en centres penitenciaris.
Com en altres treballs de Guidi, aquest projecte es desenvolupa entre la intersecció de l'art contemporani i l'antropologia social, i el tema central és reflexionar al voltant de la cultura material. A partir de l'observació de diferents grups socials o persones analitza com es relacionen amb els seus objectes quotidians posant el focus en possibles nous usos donant-li noves simbologies. Des d'aquí, genera un treball crític i subtil que alhora està carregat de poètica.
Els col·leccionables del kiosk solitari són una proposta de l'Associació cultural Trama 34, en col·laboració amb el Districte Cultural de L'Hospitalet, intervencions artístiques que es duran a terme en l'antic quiosc de premsa situat a l'avinguda del Metro, a Santa Eulàlia.
Matteo Guidi, 3 de desembre d’11 a 14.00h
Avinguda del Metro, Santa Eulàlia
Comissària Zaida Trallero